Den grundliste, Varde Kommune skal aflevere til Landsretten, skal indeholde 217 navne, da kommunen er blevet bedt om at aflevere 30 procent flere end normalt.
Varde Kommune: Når de danske domstole skal finde personer, der kan være lægdommere i retssager, uddelegerer de den første del af opgaven til kommunerne - de skal fremstille en grundliste med det antal personer, der svarer til én person per 300 indbyggere i kommunen.
- I princippet er det 167 personer i Varde Kommune, men en lovændring betyder, at de har bedt os om at have flere at vælge mellem, så vi er blevet bedt om at finde 30 procent flere, så vi skal have 217 personer, fortæller Gitte Kiel, der via sit job i afdelingen for politik og analyse i Varde Kommune er kontaktperson for ansøgerne.
-
Er man interesseret i at blive lægdommer, er der nogle regler, man skal overholde, blandt andet:Være fyldt 18 år den 1. januar 2020, og ikke fylde 80 år inden den 31. december 2023.
Have dansk statsborgerskab.
Du må ikke være juridisk embedsmand, advokat, ansat i kriminalforsorgen, præst i folkekirken eller ved andre trossamfund eller ansat ved politiet.
Landsretten kigger desuden på ansøgernes straffeattest, da man ikke må være straffet for en alvorlig forbrydelse.
Nærmere information findes på: vardekommune.dk/grundliste
Der er ansøgningsfrist den 29. januar via et ansøgningsskema på kommunens hjemmeside under ovenstående link.
En lægdommer får 1100 kroner pr. dag samt refundering af transport.
Unge og etnicitet
Dermed kender hun også udfordringen med at få ansøgere, der er repræsentative for borgerne i kommunen, især to grupper kunne bruge flere ansøgere.
- Vi mangler unge fra 18-30 år, og borgere med anden etnisk baggrund end dansk, siger Gitte Kiel og fortæller, at derfor har kommunen også markedsført sig i blandt andet institutioner og idrætshaller, hvor de unge børnefamilier kommer.
- Vi skal både have kvinder, mænd, forskellig alder, med anden etnisk baggrund end dansk og forskelligt erhverv, så vi har forskellige typer, siger Gitte Kiel.
Derfor er mange ansøgninger heller ikke en garanti for et bredt ansøgerfelt.
- Selvom vi umiddelbart har mange, er det ikke sikkert, vi har i de kategorier, vi skal have, siger Gitte Kiel.
Domstolene
Når grundlisteudvalget i Varde Kommune senest den 1. april har indsendt listen med de 217 navne med et så bredt udsnit som muligt ud fra ansøgerfeltet, er det domstolene, der udvælger de endelige personer, der de kommende fire år skal være lægdommere.
- Selvom man er udtaget af kommunen, er det ikke sikkert, man bliver udtaget af retten, siger Gitte Kiel.